o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
Projekti
1. Očuvanje i zaštita starih hrvatskih sorti povrća
Očuvajmo i zaštitimo stare sorte povrća
Učenici čuvari biljnog genetskog nasljeđa
2. Suvremene tehnologije uzgoja presadnica povrća
Uvod
Uzgoj presadnica povrća na hranjivoj otopini
Uzgoj presadnica u niskim tunelima
Kontejnerski uzgoj presadnica u zaštićenim prostorima
Cilj projekta
Metodologija rada
Rezultati istraživanja
Zaključci
3. CDA Stanica
Postavljena suvremena agrometeorološka postaja
PROJEKTI
Očuvajmo i zaštitimo stare sorte povrća
Klimatska i zemljišna raznolikost Hrvatske te duga tradicija u uzgoju povrća razlogom su prisustva u proizvodnji velikog broja sorti i ekopopulacija povrća različitih osobina. Ljudskim migracijama, trgovinom i razmjenama sjeme različitih povrtnih kultura dolazilo je u različite krajeve, a samo ono koje se najbolje prilagodilo lokalnim uvjetima, davalo zadovoljavajuce prinose i kvalitetu služilo je za daljnju reprodukciju.
>>više
Učenici čuvari biljnog genetskog nasljeđa
Depopulacijom ruralnog područja značajno se smanjuje biološka raznolikost kultiviranih biljnih vrsta od kojih su posebno ugrožene povrtne kulture. Tradicija uzgoja velikog broja povrtnih kultura za osobne potrebe u gotovo svakom seoskom domaćinstvu i u mnogim domaćinstvima suburbanih i urbanih središta razlogom su bili postojanja velikog broja domaćih i udomaćenih ekopopulacija i sorti povrća čija je brojnost u zadnje vrijeme jako smanjena.
>>više
Suvremene tehnologije uzgoja presadnica povrća
Većina povrtnih kultura kako na otvorenom tako i u zaštićenim prostorima uzgaja se iz presadnica. Proizvodnja povrća iz presadnica je sigurnija, prije dolazi do plodonošenja i berbe, a zbog ujednačenijeg rasporeda biljaka u polju formirani plodovi su krupniji i ujednačeniji. Zbog povoljnijih uvjeta tijekom uzgoja presadnica u odnosu na izravnu sjetvu veći je postotak izniklih biljaka tako da je i potrošnja sjemena manja.
>>više

CDA Stanica
Postavljena suvremena agrometeorološka postaja za praćenje pojavnosti uvjeta za razvoj biljnih bolesti na rajčici namijenjenoj preradi.
U razvoju sirovinske osnove Podravke d.d. iz Koprivnice za potrebe prerade tvornice „Povrće“ Umag napravljen je još jedan tehnološki iskorak. Temeljem višegodišnje uspješne suradnje Podravke i USAID-a na programu unapređenja proizvodnje povrća za preradu nedavno je instalirana i agrometeorološka postaja.
>>više