o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
Projekti
1. Očuvanje i zaštita starih hrvatskih sorti povrća
Očuvajmo i zaštitimo stare sorte povrća
Učenici čuvari biljnog genetskog nasljeđa
2. Suvremene tehnologije uzgoja presadnica povrća
Uvod
Uzgoj presadnica povrća na hranjivoj otopini
Uzgoj presadnica u niskim tunelima
Kontejnerski uzgoj presadnica u zaštićenim prostorima
Cilj projekta
Metodologija rada
Rezultati istraživanja
Zaključci
3. CDA Stanica
Postavljena suvremena agrometeorološka postaja
Očuvajmo i zaštitimo stare sorte povrća
Klimatska i zemljišna raznolikost Hrvatske te duga tradicija u uzgoju povrća razlogom su prisustva u proizvodnji velikog broja sorti i ekopopulacija povrća različitih osobina. Ljudskim migracijama, trgovinom i razmjenama sjeme različitih povrtnih kultura dolazilo je u različite krajeve, a samo ono koje se najbolje prilagodilo lokalnim uvjetima, davalo zadovoljavajuce prinose i kvalitetu služilo je za daljnju reprodukciju. Spontanim križanjima, prirodnom selekcijom pod utjecajem okoline i pažljivim odabirom uzgajivaca u mnogim su našim krajevima stvorene brojne vrijedne ekopopulacije povrća.

Sve većom komercijalizacijom povrćarske proizvodnje, nestajanjem tradicionalnih seljačkih vrtova i depopulacijom ruralnog prostora genetski fond i biološka raznolikost povrtnih vrsta na području čitave Hrvatske, a time i u našoj županiji izrazito su ugroženi od trajnog nestanka. Nažalost u Hrvatskoj iako se godinama zna da su mnoge vrijedne domaće sorte i ekopopulacije nestale, a velikom broj to prijeti, tek potkraj prošle godine formirano je Povjerenstvo za zaštitu biljnih genetskih resursa čiji je prioritetni zadatak izrada Nacionalnog programa očuvanja, zaštite i održivog korištenja biljnih genetskih resursa te osnivanje banke biljnih gena koja bi vodila sustavnu brigu u prikupljanju, identifikaciji, regeneraciji i čuvanju od trajnog gubitka ugroženih sorti i populacija biljnih vrsta.

U svrhu očuvanja biološke raznovrsnosti Radna grupa za povrće Povjerenstva za biljne genetske izvore Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske u suradnji s Koprivničko - križevačkom županijom i Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima uz potporu Agencije za međunarodni razvoj Kraljevine Švedske na području Koprivničko križevacke županije pokreću Pilot projekt prikupljanja sjemena starih domaćih sorti i ekopopulacija povrća uz pomoć učenika svih osnovnih i srednjih škola na području Županije.

Projektom se želi osobnim sudjelovanjem svakog učenika podići svijest mlade generacije o održivom razvoju i potrebi zaštite i očuvanja biološke raznolikosti.

Akcija prikupljanja traje dva tjedna u proljeće (26. 03 - 06. 04.) i dva tjedna u jesen (15. 10. - 26. 10). Sakuplja se samo sjeme domaćih sorti i ekopopulacija povrća te reprodukcijski materijal vrsta koje se razmnožavaju vegetativno (npr. češnjak, luk i dr.). Po završetku akcije prikupljanja djelatnici Visokog gospodarskog učilišta prikupit će sakupljeni materijal nakon čega će se napraviti inventarizacija, determinacija, regeneracija i pripremiti sjeme za dugoročno čuvanje u Nacionalnoj banci biljnih gena Republike Hrvatske.

U svrhu stimulacije učenika i nastavnika po završetku prikupljačke akcije učenik koji prikupi najviše različitih uzoraka nagradit će se digitalnim fotoaparatom, razred koji proporcionalno broju učenika prikupi najviše uzoraka jednodnevnim izletom u nacionalni park Plitvička jezera, a njihov nastavnik vikend aranžmanom u nekom od jadranskih hotela. Područna, osnovna ili srednja škola koja srazmjerno broju učenika prikupi najviše uzoraka dobiva prijenosno računalo i LCD projektor.

Iskustva iz provedbe projekta na nivou naše županije služit će idućih godina za provođenje projekata na području čitave Hrvatske.

Uključimo se u projekt i sačuvajmo naše biološko nasljeđe na dobrobit generacija koje dolaze jer u sjemenu sadašnjosti leži cvijet budućnosti.


Koordinator projekta: Prof. dr. Zdravko Matotan