o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena

Izaberite bilten:

Projekt hrvatskog sektora povrća
Primatelj: ZUHP, Zajednica udruga hrvatskih povrćara
Partner: Ministarstvo Poljoprivrede i šumarstva RH

Senter Internationaal
The Hague, the Netherlands

Projektni Bilten br. 1/ travanj 2004.

Projekt hrvatskog sektora povrća - opće informacije

autor: Jan Robbrecht, Voditelj projekta u Hrvatskoj (voditelj tima)
Iako se, možda, tema ovog poglavlja neće učiniti veoma bitnom svim našim čitateljima, smatramo da je od velike važnosti početi s jasnim razumijevanjem "Projekta hrvatskog sektora povrća" (HSP projekt). U ovom ćete poglavlju saznati kako je projekt stvoren, koji su mu ciljevi, i što je najvažnije, što od projekta mogu očekivati proizvodjači povrća u Hrvatskoj.

Začetak i pozadina projekta
"Projekt hrvatskog sektora povrća" začet je temeljem bilateralnog (zemlja prema zemlji) sporazuma o suradnji izmedju hrvatske i nizozemske vlade. U okviru tog sporazuma Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva RH zatražilo je od nizozemske vlade, koju predstavlja Ambasada kraljevine Nizozemske, pomoć u prilagodjavanju sektora proizvodnje povrća slobodnoj tržišnoj ekonomiji i medjunarodnoj konkurenciji. Senter, nizozemska organizacija za bilateralnu susradnju i odjel pri nizozemskom Ministarstvu gospodarstva, izradilo je preliminarnu studiju tj. detaljnu ponudu projekta. Ova je ponuda bila sastavni dio natječajne dokumentacije gdje je kompanija Agriplan Consultants b.v., Nizozemska dobila projekt koji se uglavnom bazirao na metodologiji i stručnoj ekspertizi.
HSP projekt je tzv. "Programski projekt" što znači da je orjentiran na razvoj sektora i institucionalni razvoj, više nego li na privatne poslovne inicijative. On obuhvaća i tzv. " tehničku suradnju" kojom se pruža stručna ekspertiza, uglavnom putem prijenosa znanja i iskustva (dakle ne putem investicijskih fondova ili zajmova). Takodjer, projekt je i vremenski limitiran, te će trajati 2 godine, sa završetkom u prosincu 2005.

Obujam projekta: Marketing
Tijekom pripreme HSP projekta predloženo je da se pozornost usmjeri na probleme tržišta sektora povrća.

Bilten uredjuje: Projekt hrvatskog sektora povrća, p/a Tebodin Hrvatska, Trg. Maršala Tita 8/1, 10000 Zagreb, Hrvatska, tel: + 385 1 481 25 22, fax :+ 385 1 481 25 29; E-mail: tebodin@tebodin.hr
Za sva mišljenja i ideje napisane u biltenu odgovoran je isključivo autor teksta. Senter Internationaal, Nizozemska i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva RH ni pod kojim se uvjetima ne mogu smatrati odgovornima za sadržaj biltena.


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus