o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
Kukuruz šećerac
Tehnologija proizvodnje
Morfologija
Sjetva ili sadnja
Obrada tla
Prehrambena vrijednost
Berba
Gospodarski značaj
Zahtjevi prema vanjskim uvjetima
Sortiment
Zaštita usjeva Novo!
Kalkulacija troškova
Kretanje cijena
Stručni članci
Zanimljivosti
Česta pitanja Novo!
Izaberi kulturu:

PORTAL PODUPIRU:


 

pošalji link
pošalji upit

Morfološke karakteristike

Po morfološkim karakteristikama kukuruz šećerac je veoma sličan običnom kukuruzu.

Ima razvijen žiličasti korijen, a iz prvih nadzemnih koljenaca stabljike razvija se zračno korijenje koje dodatno učvršćuje biljku, a ulaskom u tlo i na njemu se razvijaju korjenove dlačice koje mogu usvajati vodu i mineralne tvari i iz površinskog dijela tla.

Pogledaj veću sliku!

Stabljika je u odnosu na običan kukuruz nešto niža. Visine je najčešće 1,5 - 2,0 m, člankovita je i iz svakog se koljenca razvija list koji se sastoji iz rukavca što obavija stabljiku i oko pola metra duge linearne plojke. Iz najdoljnjih nodija glavne stabljike često se razviaju zaperci čijem je formiranju kukuruz šećerac znatno skloniji od običnog kukuruza.

Generativni dijelovi biljke su odvojeni. Muški se cvijetovi nalaze sakupljeni u metličastoj cvati na vrhu biljke, a ženski u klipu koji se razvija iz pazuha listova donje polovice biljke. Na jednoj se stabljici može razviti i više klipova. Iako može biti različitog oblika, većina uzgajanih hibrida ima valjkasti klip dužine 18 - 24 cm, promjera 4 - 6 cm s 12 - 16 redova zrna. Klip se sastoji od oklaska koji je kod kukuruza šećerca uglavnom bijele boje i redova plodnica s izduženim tučkima koji čine svilu, a sve obavija komušina. Nakon oplodnje svila potamni i osuši se.

Pogledaj veću sliku!

Kukuruz šećerac je stranooplodna vrsta čiji polen prenosi vjetar. Da ne bi došlo do oplodnje polenom običnog kukuruza usljed čega se mjenja struktura zrna i narušava kvalitete u proizvodnji kukuruza treba osigurati prostornu izolaciju najmanje 200 m od običnog kukuruza. Prostornu je izolaciju također nužno osigurati između dvaju hibrida kukuruza šećerca različite boje zrna.

U tehnološkoj zriobi što je oko tri tjedna nakon opldnje zrno je nježno i sočno, a najčešće je žute ili bijele boje. U fiziološkoj zriobi zrna su smežurana. Masa 1000 zrna je najčešće 150 - 200 g.


Tlo i plodored
    Kukuruz šećerac se može uzgajati na svim tlima i u svim područjima gdje se uspješno uzgaja i običan kukuruz. Dosta je tole... >>više
 
 
Pripravci
EQUATION PRO
Antracol Combi


Kukuruz šećerac - sortiment

OS 253 F1SUNDANCE F1
Ponuda
- kukuruz šećerac
Potražnja
- Seme paprike
- Trebamo presadnice
- Krastavci
Aktualne cijene s veletržnica
HRVATSKA, 02.08.2010-08.08.2010
- Cvjetača 7,92Kn
- Mladi luk 16,00Kn
- Radič 15,74Kn
- Češnjak 19,16Kn
- Luk (crveni) 3,67Kn

ČESTA PITANJA
Salata Berba
gdje se moze naruciti stroj za mehanizovanu berbu salate....
>>više

FAO
  First coordinating meeting of the regional working group on greenhouse crop production in the South East European countries
Prvi koordinacijski sastanak regionalne radne grupe za razvoj proizvodnje povrća u zaštićenim prostorima jugoistočne Europe


TVRTKE SPONZORI

Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus