o nama sponzori linkovi novosti forum mapa weba prijava
sve o povrcu na jednom mjestu
savjeti edukacija ponuda - potražnja adresari proizvodnja Pregled cijena
HOBIST: Bojan Šribar
Godišnja potreba
Kalendar sijanja
Uvod
Cikla
Poriluk
Tikvice
Grašak
Kelj pupčar
Bob
Korabica
Celer
Špinat
Kupus
Blitva
Radič
Crni korjen
Rajčica
Luk kozjak
Luk
Endivija
Kukuruz šećerac
Rotkva
Kineski kupus
Patišon
Mahune
Matovilac
Krastavci
Grašak šećerac
Koraba
Češnjak
Novozelandski špinat
Kelj
Komorač
Brokula
Salata
Mrkva
Peršin
Cvjetača
Rabarbara
HOBI
Mali povrtlarski priručnik

Ovaj priručnik počeo sam pisati, kao potpuni laik, radi sve jače senilnosti, jer se kod nabavke sjemenja čovjek jednostavno više ne sječa‚ koje kultivare treba sijati, da bi izraslo ono što se u stvari želi.

Kako se svake godine pojavljuju novi - bolji kultivari, nova, ekološki prihvatljivija i efikasnija zaštitna sredstva, sadržaj je svakako podložan dopunama i izmjenama.

Korišteni su podaci iz literature, Vrt-a (Večernji list), proizvođača sjemenja i zaštitnih sredstava, savjeti stručnjaka pa i nešto vlastitog iskustva.

Navedeni su neki uobičajeni kultivari, isključivo provjereni u vlastitom uzgoju poredani jednostavno abecednim redom, sa njihovim svojstvima, zahtjevi na tlu i potrebnom obradom.

Nadalje je navedena osnovna, minimalna zaštita od bioloških štetnika, kako bi se postigao donekle zadovoljavajući urod, obzirom na uloženi trud, kao i zaštitna sredstva dostupna na tržištu, sa njihovim svojstvima.

Tabela godišnje potrebe povrća po osobi, dodana je, kako bi mogli planirati potrebnu površinu uzgoja.

Tabela međusobne podnošljivosti povrtnih kultivara upućuje nas, koje kulture možemo saditi kao dobre odnosno loše susjede.

Na kraju je i orijentacioni kalendar sijanja odnosno presađivanja pojedinih kultura.

Za uzgoj povrtnih kultura nužno je izraditi plan potreba, tj. pribilježiti si, koje kultivare hoćemo uzgajati. To je važno radi toga, kako bi na vrijeme nabavili odgovarajuće sjemenje, tj. onda kada u trgovini postoji koliko toliko zadovoljavajući izbor ili smo se pak uputili u neku kupovinu preko granice, gdje je izbor sjemenja nažalost daleko veći nego u našim prodavaonicama.

Bojan Šribar


Sva prava pridržava (c) 2003 - 2024 Zdravko Matotan & Abacus